Go Back
+ servings

Konserverad köttgryta i rödvinssås

5 from 1 vote
Metod Tryckkonservering
Portioner 6 500 ml-burkar
Inkokningstid 75 min (500 ml), 90 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1")
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • 300 g äpple skalat, urkärnat och rivet – väg efter att du har skalat och kärnat ur
  • 200 g morot skalad och riven – väg efter att du har skalat
  • 200 g lök skalad och hackad – väg efter att du har hackat
  • 2 kg nötkött med fördel någon styckdel som gör sig bra i grytor
  • Lite olja att bryna köttet i
  • 2,5 dl rött vin
  • 2 tsk salt
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 4 st lagerblad
  • 4 st köttbuljongtärningar eller egen köttbuljong, byt i så fall ut en del av vattnet

Välj en av A eller B (se kommentarer nedan):

    A) Bara vatten

    • 3,5 dl vatten

    B) Vatten och stärkelse

    • 4,5 dl vatten
    • 0,5 dl majsstärkelse ex. Maizena

    Instruktioner
     

    • Skölj, skala, kärna ur och riv äpple. Lägg i en stor gryta.
    • Skölj, skala och riv morot. Lägg i grytan.
    • Skölj, skala och hacka löken. Lägg i grytan.
    • Skär upp köttet i kuber om cirka 3 cm³.
    • Häll i lite olja i en stekpanna och bryn köttet lite. Lägg sedan köttet i grytan.
    • Tillsätt resterande ingredienser till grytan.
    • Observera alltså att du måste välja ETT av alternativen mindre mängd vatten (A) ELLER mer mängd vatten + stärkelse (B), angett i ingredienslistan.

    Koka allt enligt en av följande två alternativ:

    • Tryckkoka i en tryckkokare i 7–10 minuter, ELLER
    • Koka i grytan i ungefär en timme; tills köttet har fin konsistens men inte är färdigkokt.

    Dags att konservera:

    • Ta bort lagerbladen ur grytan.
    • Fördela ut i burkar på upp till 1 liter. Lämna en luftspalt på 2,5–3 cm.
    • Stick ner en kniv i varje burk för att ta bort bubblor. Se till att justera upp luftspalten igen om den sjunker.
    • Torka av kanten på burkarna (gärna med en trasa doppad i lite ättika), sätt på lock och ställ ner i konserveringsapparaten.
    • Tryckkonservera därefter på 10 PSI i tryck om du bor under 305 m.ö.h. eller 15 PSI om du bor högre upp än så.
    • Kör i 75 minuter om du bara använder burkar på 500 ml, eller 90 minuter om du använder en eller flera burkar på 1 liter.

    Anteckning

    För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

    Läs om hur du tryckkonserverar här.

    Läs om luftspaltens betydelse här.

    Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!