Go Back
+ servings

Konservera kött (råpackat)

Metod Tryckkonservering
Portioner 1 beror på mängd kött
Inkokningstid 75 min (500 ml), 90 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1")
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • Rött kött nöt/kalv, fläsk, lamm/får, vilt
  • Torkade kryddor frivilligt
  • Salt frivilligt

Instruktioner
 

  • Köttet ska vara kylt innan du börjar. Välj gärna stycken med lite mindre fett på. Det går bra att konservera fruset kött, men se då till att det är tinat först.
  • Skär bort stora fettpartier. Detta förbättrar slutprodukten.
  • Skär köttet i bitar. Lagom storlek är runt 2–5 cm³.
  • Fyll burkarna med kött tills du har en luftspalt på 2,5–3 cm upp till burkens kant. Packa inte hårt utan tryck ner köttet lätt. Burkarna ska vara max 1 liter.
  • Tillsätt eventuellt kryddor och salt. USDA föreslår 0,5 tsk salt per 500 ml-burk.
  • Torka av kanterna på burkarna (gärna med lite ättika för att få bort flott).
  • Sätt på lock.
  • Vattnet i tryckkonserveringsapparaten ska inte vara kokhett utan som mest bara varmt.
  • Ställ ner burkarna i apparaten, stäng locket och börja koka upp.
  • Använd en vikt på 10 PSI om du bor under 300 meter över havet, annars använder du 15 PSI.
  • Konservera i 75 minuter för burkar på 500 ml, eller i 90 minuter om du har en eller flera burkar på 1 liter.
  • När du tar ut burkarna ur apparaten kommer de att vara delvis fyllda med vätska som har pressats ut ur köttet. Köttet har alltså kokas i sin egen köttsaft.
  • När burkarna kallnat efter sisådär 12 timmar kommer det att vara ett lager fett på toppen. Fettet har smält från köttet och lagt sig i ett lager längst upp. Detta är helt normalt. Observera att det finns en liten risk att det fettet härsknar, så det är extra bra att förvara just dessa burkar mörkt.

Anteckning

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

Läs om hur du tryckkonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!