Go Back
+ servings

Tryckkonserverad lök

Metod Tryckkonservering
Portioner 1 beror på mängd lök
Inkokningstid 40 min (500 ml eller 1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1")
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • Lök vanliga lökar såsom gul, röd eller charlottenlök, men inte vitlök
  • Salt frivilligt, cirka ½ tsk per halvlitersburk

Instruktioner
 

  • Skölj och skala löken.
  • Små lökar på omkring 3 cm i diameter eller mindre kan du lämna hela.
  • Lökar större än så hackas eller tärnas.
  • Lägg löken i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i några minuter.
  • Frivilligt: om du vill ha salt kan du fördela ut ½ tsk salt i halvlitersburkar eller 1 tsk i enlitersburkar.
  • Fördela ut löken och det kokheta vattnet i burkarna (max 1 liter stora) . Lämna luftspalt på 2,5–3 cm.
  • Stick ner en kniv eller liknande i burkarna och ta bort luftbubblor. Om luftspalten sjunker får du fylla på mer vätska tills du har 2,5–3 cm igen.
  • Torka av kanten på burkarna, sätt på lock och ställ ner dem i tryckkonserveringsapparaten.
  • Stäng locket, koka upp, lufta ur och bygg upp trycket.
  • Koka in burkarna i 40 minuter oavsett burkstorlek. Kör på 10 PSI i tryck om du bor under 305 meter över havet, annars använder du en vikt för 15 PSI.

Anteckning

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

Läs om hur du tryckkonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!