Go Back
+ servings

Konservera kaninkött (råpackat)

Metod Tryckkonservering
Portioner 1 varierar
Inkokningstid 75 min (500 ml), 90 min (1 L)
Luftspalt 3 cm (1-¼")
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • kaninkött
  • kryddor valfria torkade, frivilligt
  • salt frivilligt

Instruktioner
 

  • Kaninen ska ligga en timme i saltat vatten (1 msk per liter) innan du börjar.
  • Dela kaninköttet i lagom stora bitar för burkarna, med eller utan ben.
  • Fyll burkarna med kött tills du har en luftspalt på 3 cm till burkens kant. Packa inte hårt utan tryck ner köttet lätt.
  • Tillsätt eventuellt kryddor och salt. USDA föreslår 0,5 tsk salt per 500 ml-burk.
  • Torka av kanten på burkarna (gärna med lite ättika).
  • Sätt på lock.
  • Vattnet i tryckkonserveringsapparaten ska inte vara kokhett utan som mest bara varmt.
  • Ställ ner burkarna i apparaten, stäng locket och börja koka upp.
  • Använd 10 PSI om du bor under 305 meter över havet; annars använder du 15 PSI.
  • Konservera enligt tiderna längre ner. Välj en, beroende på om du har ben eller inte i dit kaninkött.
  • När du tar ut burkarna ur apparaten kommer de att vara delvis fyllda med vätska som pressats ut ur kaninköttet. Kaninköttet har alltså kokas i sin egen köttsaft.

Konservera enligt en av följande tider:

  • Utan ben: 75 minuter för burkar på 500 ml, eller i 90 minuter om du har en eller flera burkar på 1 liter.
  • Med ben: 65 minuter för burkar på 500 ml, eller i 75 minuter om du har en eller flera burkar på 1 liter.

Anteckning

USDA skriver att man ska använda ”dressed rabbit”. Detta betyder bara att kaninen ska vara slaktad, flådd, rensad från inälvor samt utan huvud och tassar.

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.

Läs om hur du tryckkonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!