Jag bestämde mig i år för att lära mig vattenbads konservera och har nu gjort två lyckade omgångar med äppelmos i 500ml burkar men jag har även två gånger nu försökt konservera saker i mindre burkar, 130ml korken burkar från Ikea för att vara exakt och det har gått snett båda gångerna så innan jag slösar mer energi (och de dyra mason jar burkarna jag köpt i liknande storlek)och mat på detta tänkte jag fråga här vad jag gör fel.
Jag har Ikeas största Kastrull att konservera i, 15 liter Ikea 360 tror jag den heter. I denna har jag en vanlig kökshandduk eftersom prylen jag köpte som ska va i botten var nån millimeter för stor för att få plats i kastrullen, detta har funkat finfint med de större burkarna men de små tynger inte ner handduken tillräckligt så när det börjar koka ordentligt åker burkarna omkull och handduken åker upp, ca hälften av burkarna lyckas stanna kvar ovan duken men många åker av. Som tur är har ingen burk gått sönder än men den första omgången jag gjort så fick jag ställa 2/3 av burkarna i kylen då de inte fått vakuum alls. Andra omgången tog jag precis ur kastrullen så vet inte än hur väl den gick men eftersom jag hade flera som tippade även denna gång antar jag att de som tippat inte kommer få vakuum. Hur löser jag detta problem? Eller är det bara större burkar som gäller?