Kan jag köpa mätstickor för pH (se länk nedan) och mäta pH på min freestylade tomatsås för att vara säker på att jag efter vattenbadskokning kan förvara dom i rumstemperatur?
https://raapress.se/for-vinproducenter/ ... nsv7_7rhVm
Bakgrund:
Jag är ny på det här med hermetisk inkokning och läste på en del på andra forum innan jag glatt drog igång tomatsåskoket. SEN läser jag här att tomatsås är på gränser i pH för att vara helt säkert gällande botulism om man inte följer era recept. Då mitt tomatsåskok redan var i full gång står jag här med en tomatsås med högst oklart pH-värde då jag freestylat och haft i både lite zucchini, lök och aubergine. Båda dessa har troligtvis högre pH än tomater ger mig ännu mindre marginaler. Jag har tillsatt 3 msk citronjuice/liter tomatsås men vet trots allt inte om detta räcker. Min plan är nu att vattenbadskoka burkarna enligt anvisning och därefter förvara dom kallt för att sedan pH-testa en burk innan jag vågar plocka ut dom i rumstemperatur. Skulle det kunna fungera?
Varför ska man göra livet lätt för sig?