Zucchinirecept med vattenbad
Nu när det spruttar fram sommarsquash överallt kan det vara kul att samla lite favoritrecept. Börjar med min absoluta favorit (och den enda jag hittills testat
Kryddig Zucchinirelish (Bostonsquash)
Källa: https://www.healthycanning.com/zippy-zucchini-relish
Receptet har testats av Bernardin och återfinns i olika versioner både hos Canadian living och Healthy canning.
Antal: 6 x 500 ml
Förberedelsetid: 1 timme
Tillagningstid: 1 timme
Total tid: 2 timmar
Burkstorlekar: 250 ml eller 500 ml
Bearbetningsmetod: Antingen vattenbad eller ångkonservering
Headspace (utrymme mellan burkens lock och innehållet): 2 cm
Bearbetningstid: 10 minuter för 250 ml; 15 minuter för 500 ml
- 2 kg zucchini (riven, motsvarar ca 12 dl. Mittbiten av stora zucchinis kan vara kärnig och svampig. Skär bort detta innan du använder dem)
- 600 g lök (hackad, motsvarar ca 4 dl, mätt efter skalning och hackning, cirka 4 till 5 medelstora lökar)
- 300 g röd paprika (hackad, motsvarar ca 2 dl, mätt efter urkärning och hackning, 2 stora)
- 150 g grön paprika (hackad, motsvarar ca 1 dl, mätt efter urkärning och hackning, 1 stor)
- 1 chili (hackad, stor, med frön)
- 125 g salt
- 500 g socker
- 625 ml vitvinsvinäger (5% syra eller högre)
Kryddor
- 1 matsked muskot (malen)
- 1 matsked gurkmeja
- 1 kanelstång (10 cm, valfritt)
- 4 matskedar riven pepparrot (konserverad i vinäger), ½ tsk torkad ingefära eller ½ - 1 tsk torkade chiliflingor
Kryddalternativ för bostonsquash:
½ tsk vitpeppar
3½ tsk senapsfrön
Alternativ för mer IBS-vänlig variant:
Ersätt löken med 1-2 tsk ramslök
Minska ner mängden paprika
- Lägg de förberedda grönsakerna i en stor skål. Strö över saltet och blanda försiktigt.
- Låt stå i kylskåp i 12 timmar.Häll upp i durkslag och låt rinna av.
- Lägg grönsakerna i en stor gryta, cirka 8 liter stor.
- Tillsätt alla återstående ingredienser utom pepparroten.
- Rör om väl, koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda i 50 minuter, eller tills det tjocknar.
- Ta bort kanelstången och rör i pepparroten.
- Fyll varma burkar.
- Lämna 2 cm utrymme upp till locket.
- Lufta ur eventuella luftbubblor och justera utrymmet upp till locket.
- Torka av kanten på glasen.
- Sätt på locken.
- Bearbeta antingen i vattenbad eller ånga.
- Bearbeta i 10 minuter för 250 ml-burkar; 15 minuter för 500 ml-burkar. Öka tiden om det behövs för din höjd över havet.
- Bäst efter minst en månad i burk, god redan dagen efter