Nu när det spruttar fram sommarsquash överallt kan det vara kul att samla lite favoritrecept. Börjar med min absoluta favorit (och den enda jag hittills testat
Kryddig Zucchinirelish (Bostonsquash)
Källa: https://www.healthycanning.com/zippy-zucchini-relish
Receptet har testats av Bernardin och återfinns i olika versioner både hos Canadian living och Healthy canning.
Antal: 6 x 500 ml
Förberedelsetid: 1 timme
Tillagningstid: 1 timme
Total tid: 2 timmar
Burkstorlekar: 250 ml eller 500 ml
Bearbetningsmetod: Antingen vattenbad eller ångkonservering
Headspace (utrymme mellan burkens lock och innehållet): 2 cm
Bearbetningstid: 10 minuter för 250 ml; 15 minuter för 500 ml
- 2 kg zucchini (riven, motsvarar ca 12 dl. Mittbiten av stora zucchinis kan vara kärnig och svampig. Skär bort detta innan du använder dem)
- 600 g lök (hackad, motsvarar ca 4 dl, mätt efter skalning och hackning, cirka 4 till 5 medelstora lökar)
- 300 g röd paprika (hackad, motsvarar ca 2 dl, mätt efter urkärning och hackning, 2 stora)
- 150 g grön paprika (hackad, motsvarar ca 1 dl, mätt efter urkärning och hackning, 1 stor)
- 1 chili (hackad, stor, med frön)
- 125 g salt
- 500 g socker
- 625 ml vitvinsvinäger (5% syra eller högre)
Kryddor
- 1 matsked muskot (malen)
- 1 matsked gurkmeja
- 1 kanelstång (10 cm, valfritt)
- 4 matskedar riven pepparrot (konserverad i vinäger), ½ tsk torkad ingefära eller ½ - 1 tsk torkade chiliflingor
Kryddalternativ för bostonsquash:
½ tsk vitpeppar
3½ tsk senapsfrön
Alternativ för mer IBS-vänlig variant:
Ersätt löken med 1-2 tsk ramslök
Minska ner mängden paprika
- Lägg de förberedda grönsakerna i en stor skål. Strö över saltet och blanda försiktigt.
- Låt stå i kylskåp i 12 timmar.Häll upp i durkslag och låt rinna av.
- Lägg grönsakerna i en stor gryta, cirka 8 liter stor.
- Tillsätt alla återstående ingredienser utom pepparroten.
- Rör om väl, koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda i 50 minuter, eller tills det tjocknar.
- Ta bort kanelstången och rör i pepparroten.
- Fyll varma burkar.
- Lämna 2 cm utrymme upp till locket.
- Lufta ur eventuella luftbubblor och justera utrymmet upp till locket.
- Torka av kanten på glasen.
- Sätt på locken.
- Bearbeta antingen i vattenbad eller ånga.
- Bearbeta i 10 minuter för 250 ml-burkar; 15 minuter för 500 ml-burkar. Öka tiden om det behövs för din höjd över havet.
- Bäst efter minst en månad i burk, god redan dagen efter