Hej!
Jag skulle vilja vattenbadskonservera ratatouille, har ni något ”säkert” recept?
Hälsningar Jessica
Tror inte det finns något säkert recept för vattenbad.
Orsaken är att ingredienserna i Ratatouille inte ger ett tillräckligt lågt pH värde (under 4,6), så därför anses det inte säkert att konservera rätten i vattenbad.
På denna sida kan du se det ungefärliga pH värdet för olika grönsaker
https://extension.okstate.edu/fact-shee ... tions.html
Tyvärr är det nog lite väl mycket ingredienser med höga pH-värden för att det ska vara värt att göra säkert för vattenbad. Det skulle nog krävas så pass mycket syra att det inte skulle smaka Ratatouille längre.
Sen funderar jag nu lite på om det finns något recept att utgå från så att man skulle kunna tryckkonservera det, men det blir lite klurigt också tror jag. Det stora problemet är väl aubergine, som inte har några testade tider av kvalitetsskäl. Sen är det ju också lurigt att tomater inte har något eget tryckkonserveringsrecept heller.