Första året med växthus är ju ett experiment och allt växer så det knakar men allt ger inte skörd så att säga. Så jag funderar på vad som är felet och tar gärna emot tips och goda råd inför nästa säsong. Jag odlar i stora livsmedelsgodkända plastbaljor och har försökt skapa rätt jordmån och kolla upp vad som trivs ihop.
Rädisornas blad växte så det knakade och bladmassan bredde ut sig över både dill, senapskål och spenat som jag sått i samma balja. Fast inga rädisor utvecklades utan det blev en tunn sytråd till rot och ett knappnålshuvud till rädisa. Till slut fick jag gallra bort dem för att de andra grödorna skulle få plats. Både dill, spenat och senapskål har gett riklig skörd och nu har jag precis sått spenat och senapskål i en andra omgång efter att den första började gå i blom och det sticker redan upp nya fina blad. Djupet är 40 cm och det fanns plats mellan rädisplantorna så det är inte plats i karet för att utvecklas under jord som det varit brist på.
I en annan balja har jag satt satt lök (gul och röd) och sått lite morötter mellan raderna för det skulle tydligen skydda löken mot insektsangrepp. Som sagt ovan jord växer morotsblasten så det knakar men under ytan sker inte mycket. Jorden är lucker och ny för säsongen så det borde bli något mer än en sytråd till morot vid detta laget, kan jag ju tycka.
I en tredje balja satte jag gurkor och framför dem tryckte jag ner en rad rödbetor. Samma sak, massor med fin blast men inte en tillstymmelse till rödbeta, bara en tunn sytrådsrot. Gurkorna däremot växer så det knakar och ger riklig skörd. Jag sådde direkt i baljorna precis i början på Juni så även om t.ex. rödbetorna inte skall vara färdiga än så borde de börjat utveckla sig tycker jag.
Så min fråga är vad skall jag testa att göra annorlunda nästa år?