Vi har absolut flest burkar av Weck, men vårt skafferi med Ball-burkar växer stadigt. Än så länge har aldrig haft en ball-burk som inte fått vakuum, men däremot några Weck-burkar genom åren. Jämförelsen är inte helt rättvis eftersom vi inte har så många Ball-burkar än, men ändå. Vet att jag läst vissa som tyckt de fått jättebra resultat med honungsburkar, men då vi inte själva kör med det har jag ingen erfarenhet. Har du? Vad upplever du vara det ultimata konserveringsglaset och varför?
Vilka burkar är egentligen BÄST?!
Jag gillar nog Mason jars (speciellt Ball) något bättre än övriga eftersom jag tycker locket är smidigt att hantera, de är snygga och tar mindre plats i skafferiet (på bredden). Har inte fullt ut blivit kompis med Weck på grund av locket, gummipackningen och clipsen, samt att de tar mer plats. Med det sagt så är Weck väldigt prisvärda, lätta att få tag på och robusta. Så jag använder gärna båda när allt kommer till kritan.
Går ju inte att svara på! Har bara testat Weck hittills och det tar emot att ha fler varianter av burkar hemma. Oavsett sort så känns det bra att kunna köra på något med mycket reservdelsmöjligheter och där flera delar passar ihop. Håller mig gärna inom europa för enkelhet vid inköp, men det är färre tillverkare per typ av burk så det är mer känsligt i längden. Jag håller mig gärna till de som har lock i två delar för att det ska vara superlätt att se om någon inte har förseglats ordentligt. Lite nyfiken på Pearl som gjordnära fått in, men som sagt, det tar emot att ha en till sort. Håller med om att det är trist att weck tar onödigt mycket plats men älskar att flera av dem är staplingsbara som tomma.
Experimenterandet är ju helt klart ett intresse i sig. Det här är nog ett av få områden jag lyckats begränsa den delen av. Men då ska vi inte börja räkna på hur mycket alla burkar redan kostat!
Hur är det att använda plåtburkar? Tittade på en finsk sida Erätapio.fi där säljer man plåtburkar samt burkförslutare,i deras video om hur man använder maskinen har dom ett intressant recept där man har en rund brödskiva med smör i botten å ovanpå den röktlax, salt,peppar å bacon sen en brödskiva till ,förslutning å tryckkonservering i 75-90min beroende på temp i kokaren.
Det där med plåtburkar har jag förstått var vanligt i Sovjetunionen när det begav sig, men det är inget som har varit vanligt i Väst så vitt jag vet. Men det är ju intressant såklart, och tekniskt sett funkar det ju i industrin. Frågan är hur mycket dokumenterad vetenskap det finns kring att göra det i hemmet.
Särskilt det där receptet undrar jag om det finns något faktiskt test som garanterar säkerheten. Speciellt brödet är jag ganska skeptisk till. Man behöver ju verkligen leta länge och i ganska specialiserade butiker för att ens kunna hitta industriellt konserverat bröd. Och då är det också snarare "bröd" och inte bröd. Industrin har massor av specalutrustning för att konservera saker vi aldrig skulle kunna göra hemma, och om inte ens de brukar konservera bröd så vet jag inte om jag skulle våga mig på det hemma... Mycket som kan gå snett eller att det rent av bara blir äckligt.
För konservering med vattenbad använder jag både Ball och Wreck.
För konservering med pressure canner använder jag enbart Ball för jag tycker plåtlocken är så smidiga att använda och det är den typen av konservering jag gör mest.
För ättiksinläggningar som jag förvarar i kyl använder jag ball, Wreck eller snäpplocksburkar från IKEA.
För frukt konserverad i socker (enl gamla recept som kan förvaras i skafferi) har jag använt Wreck men tyvärr släppte vacuum efter någon månad på ett par av burkarna. Kan varit handhavandefel för det var första gången jag använde den typen av lock.
Jag har kört i både Weck och Ball. Föredrag Ball alla dagar i veckan, så mycket smidigare. Och ”sanningen” att man kan återanvända gummiringen till Weck ställer jag mig ganska skeptiskt till. Efter en tryckomgång tycker jag att de är ganska mycket påverkade, jag skulle aldrig trycka ”värdefulla” livsmedel med en begagnad gummiring. Är de vattenbadade så kanske de håller för fler vattenbad. Men ”klattret” med clips och gummiring gillar jag inte. Jag använder dem mest till sylt/äpplemos men ”unnar mig” Ball till kött och annat jag absolut inte vill misslyckas med.
Tycker också att Weck lätt får små urslag i glaset när man sätter på /tar av clipsen. Försöker bygga ett Ball-lager nu då jag tröttnat lite på Weck.