ANNONS

Konserverad fläderblomssaft
Recept

Konserverad fläderblomssaft

Inom vissa hemkonserveringskretsar har det spridits en myt, som även vi gick på en gång i tiden. Myten att man inte kan göra konserverad fläderblomssaft hemma, eftersom fläder inte är tillräckligt surt för att vattenbadskonservera. Men det här bygger på ett missförstånd. Söker man lite snabbt kan man absolut hitta att fläder inte är surt nog att vattenbadskonservera. Fläderbär alltså. Men fläderbärssaft är inte det vi vanligen gör här i Sverige – nej, vi gör ju saft på fläderblommorna! Det här är inte en grej man gör i USA och det finns därför inga beskrivna recept för det.

Vad är då fläderblomssaft egentligen? Det är i princip en citronlemonad, kryddad med fläderblommor. Och citroner är sura. Väldigt sura. Det vanligaste sättet att göra fläderblomssaft inkluderar dessutom citronsyra, som även det är väldigt surt. Fläderblommorna är egentligen mest att betrakta som en krydda. För att slå hål på myten om fläderblomssaftens höga pH-värde gjorde vi ett klassiskt svenskt fläderblomssaftrecept och testade pH-värdet. I vårt fall hamnade värdet på omkring pH 2. Det ger en otroligt stor felmarginal och det är alltså i princip omöjligt att ”råka” få för högt pH-värde. Det finns med andra ord ingenting att oroa sig för vad gäller konserverad fläderblomssaft.

Byta ut citronsyra mot citronsaft

Citronsyra är det många som vill undvika på grund av myten att det skulle vara producerat av cancerogent svartmögel. Det stämmer lyckligtvis inte. Sen kan det såklart ändå vara så att du upplever att du mår dåligt av det och vill undvika det, och det är självklart helt okej. Vi har inte testat att göra saften på citronjuice istället, men med tanke på att NCHFP har en kort text om citronsyra och citronjuice i konserverade tomater lär det vara helt okej att byta ut citronsyran mot citronjuice istället. Se till att läsa på NCHFP för att se hur stor mängd citronjuice du bör ersätta citronsyran med. Tänk också på att minska på volymen vatten motsvarande den volym citronjuice du tillsätter.

I de flesta recept rekommenderas att man konserverar saften med natriumbensoat eller andra konserveringsmedel om du vill att saften ska hålla i rumstemperatur. Vill du skippa konserveringsmedel kan du alltså följa det här receptet istället och vattenbadskonservera saften. Saften konserveras i 10 minuter, precis som annan saft. Det är busenkelt!

Konserverad fläderblomssaft

Metod Vattenbadskonservering
Inkokningstid 10 min
Luftspalt 1,25–2 cm (½”)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • 25-30 st fläderblommor hela klasar
  • 2 st citroner stora, ta någon extra om små
  • 1,5 liter vatten
  • 1,35 kg socker
  • 1 msk citronsyra Bör gå att ersätta med citronjuice, se anteckningar

ANNONS


Instruktioner
 

  • Skölj fläderblommorna så du får bort smuts och insekter. Ta bort tjockare stjälkar.
  • Skölj citroner och skiva dem.
  • Ta en stor bunke och fyll med citronskivor och fläderblommor.
  • Gör lagen. Blanda vatten och socker och koka upp. Tillsätt citronsyra (eller citronjuice om du vill ha det istället).
  • Häll över lagen över citronskivorna och fläderblommorna. Låt svalna och ställ sedan in i kylskåpet.
  • Låt allt stå i kylskåpet i 2-5 dagar för att smaken ska sugas ut i vätskan.
  • När bunken stått i några dagar silar du över saften till burkar eller flaskor på upp till 1 liter. Burkar kan ha en liten luftspalt på bara någon cm, men flaskor med smal hals bör ha större marginal, minst 3 cm.
  • Ställ ner i kallt vattenbad eller en kall ångkonserverare! Viktigt eftersom saften inte är het.
  • Låt saften koka upp tillsammans med konserveringsvattnet.
  • Vattenbadskonservera eller ångkonservera i 10 minuter.

Anteckning

Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.

Läs om hur du vattenbadskonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Citronjuice istället för citronsyra

Baserat på vad vi vet om tillsatt syra till tomater bör man kunna ersätta citronsyran med citronjuice. I tomatprodukter kan 1 msk (15 ml) citronjuice ersättas med 1 rågat krm (1,2 ml) citronsyra. Gör du det bakvänt får du alltså fram hur mycket citronjuice som skulle krävas. Läs artikeln från NCHFP här.
Tänk på att citronjuicen kommer tillsätta stor vätskevolym, så du kan med fördel reducera motsvarande volym vatten.
Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!
ANNONS

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.