ANNONS

Äppelsmör
Recept

Äppelsmör

Tänk dig äppelmos. Tänk dig sedan att du spenderar flera timmar med att koka bort vätskan tills fruktsockret karamelliseras. Lite som när man exempelvis gör lönnsirap. Resultatet blir äppelsmör, med en fyllig och koncentrerad smak som påminner om kola eller sirap. Bre den med fördel på rostat bröd för en lördagsfrukost med extra guldkant. Går det att konservera? Jajjemen!

Äppelsmöret uppstod i Centraleuropa, framför allt i Tyskland och Nederländerna, där man redan på 1500-talet började långkoka äpplen för att bevara skörden över vintern. På 1700-talet tog europeiska immigranter traditionen med sig till Nordamerika, och bland folkgruppen Pennsylvania Dutch blev den snabbt populär. Där samlades hela byar kring stora kittlar och kokade äppelsmör över öppen eld, vilket gjorde det både till en uppskattad matvara och en social händelse. Hur mysigt låter inte det?

Äppelsmör

Bered dig på en sötchock (smakmässigt alltså)! Slutprodukten är som sagt supergod att bre på rostat bröd, eller varför inte pannkakor och våfflor. Det funkar också fint som fyllning i bakverk, exempelvis bullar och muffins. I matlagning kan du använda det som glaze till fläskkött eller kyckling, blanda ner i yoghurt eller gröt, eller till och med ersätta en del av sockret eller fettet när du bakar.

Många har ”sina” sätt att göra äppelsmör på, och de flesta sätt lär vara konserverbara med samma tid som anges här. Vi har dock utgått från hur Ball gör det i deras recept. Även USDA har ett recept på äppelsmör, som intressant nog har lite kortare inkokningstid än Ball. Vi gick på Balls inkokningstid i det här fallet.

Är du ute efter fler roliga recept med äpplen kan vi även rekommendera receptet på amerikansk äppelpajfyllning!

Äppelsmör
Vi kokade vårt äppelsmör i omkring fyra timmar innan vi hällde det i burkarna.

Äppelsmör

Metod Vattenbadskonservering
Portioner 6 250 ml-burkar
Inkokningstid 15 min
Luftspalt 0,7–1 cm (¼”)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • 1,9 kg äpple urkärnade
  • 500 ml vatten
  • 450 g socker
  • 2 tsk kanel mald
  • 1 krm nejlika mald
  • 60 ml citronjuice från flaska

ANNONS


Instruktioner
 

Förbered alla äpplen

  • Kärna ur alla äpplen och skala dem om så önskas.
  • Skär äpplena i fyra klyftor.
  • Lägg äppelklyftorna i en stor gryta tillsammans med vattnet.
  • Koka upp och låt puttra några minuter tills äpplena blir mjuka.

Puréa äpplena tillsammans med vattnet med en av följande metoder:

  • Använd en handvevad passerkvarn, eller
  • Använd en elektrisk tomatpasserare, eller
  • Häll allting genom en stor sil och pressa igenom så mycket fruktkött som det går med en stor slev (lägg det som inte går igenom i komposten), eller
  • Använd en stavmixer (då bör äpplena helst redan vara skalade, annars får du ändå pressa allt genom en sil efteråt)

Tillsätt resterande ingredienser och koka

  • Häll tillbaka äppelpurén till grytan om den inte fortfarande är i den.
  • Tillsätt socker, kanel, nejlika och citronjuice.
  • Koka purén utan lock på svag till medelhög värme tills du kan ta upp en sked med äppelsmör från grytan och få en liten kulle på skeden som inte rinner av. Detta kan ta 4–6 timmar eller mer! Rör om då och då för att undvika att det bränner fast. Har du en slowcooker kan du naturligtvis göra detta steg i den istället.
  • Häll över äppelsmöret till burkar på upp till 500 ml. Lämna luftspalt på 0,7–1 cm (¼ "). Ta bort luftbubblor med en kniv vid behov och justera upp luftspalten om den sjunker.
  • Torka av kanten på burkarna och sätt på lock.
  • Ställ ner i kokande vattenbad eller en ångkonserverare.
  • Konservera i 15 minuter och anpassa tiden enligt tabellen som länkas i anteckningar om du bor högre upp än 305 meter över havet.

Anteckning

Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.

Läs om hur du vattenbadskonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!
ANNONS

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

2 kommentarer

  1. Marianne Fröding säger:

    Jag har gjort en ny omgång i år och det är jättegott på en skiva siktkaka med smör och ost. Jag gör mitt i slowcookern och vattenbadskokar det sen.

    1. säger:

      Det låter väldigt praktiskt att göra det i slowcookern. 👍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.