Sida 1 av 1

Tryckkonservering med Weck-burkar

Postat: 09 sep 2024, 16:29
av BjörnM

Tänkte testa tryckkonservering denna höst, och har därför beställt en Presto från USA.

Idag kom mina glasburkar, Weck Mold 0.5L och Weck Tulip 1L.

Har sett att Weck används till tryckkonservering, bl a på denna sajt, så det kändes konstigt att deras Amerikanska butik (weckjars.com) inte nämner något om det. Så jag frågade, och de svarade: "All WECK Jars are designed for water bath canning and have not been tested in a pressure canner in the U.S., therefore we cannot offer any sort of guidelines for using one. We know that there are people who do use the jars in pressure canners who use three clamps instead of two, and there may be other sources online."

Man kan ju tycka att det vore ett starkt incitament att de testar och certifierar burkarna, vilket kan ge ökad försäljning. Löste här att ni tycker det räcker med två klämmor, så jag testar det så får vi se.

Jag är nyfiken på hur ni som också kör med Weck Mold 0.5L och Weck Tulip 1L gör vid konservering. I bibeln USDA Complete Guide to Home Canning så är det tabeller för pint (ca 0.5L) och quart (ca 1L). Jag antar att jag kan köra på det rakt av? Är på 322 m höjd så det blir 1001 ft-kolumnen.

Hälsningar,
Björn


Re: Tryckkonservering med Weck-burkar

Postat: 10 sep 2024, 17:57
av Jocke

Kul med en ny Presto!

Bra val av burkar tycker jag. Visst är det lustigt att Weck i USA inte garanterar dem för tryckkonservering, men man får komma ihåg hur skadat USA är av deras kultur av att stämma allt och alla. Att påstå något kan ge förödande finansiella konsekvenser om det formuleras fel. Men du kan vara lugn. Vi är måååååååånga som tryckkonserverar i Weckburkar. Inga problem alls.

Vad gäller storleken så är Wecks 0,5 L (står ofta utrskrivet som 580 ml faktiskt!) och Wecks 1 L att betrakta som Pint respektive Quart. Vi har själva testat, och fyller man en Ball Pint med 1" luftspalt och häller över det till en Weck Mold 0,5 L får man fortarande 1" luftspalt. Samma, med andra ord. Så kör på med det. :) Helt riktigt måste du gå upp ett snäpp vad gäller trycket.

Lycka till!!


Re: Tryckkonservering med Weck-burkar

Postat: 11 sep 2024, 09:12
av BjörnM

Tack Jocke. Ska bli kul att testa detta.