Efter som att jag bara har vattenbadskonserverat en enda sort måste det här helt enkelt räknas som min favorit. Fyll gärna på med fler tips! Grundtanken var att hitta ett recept som liknade heinz chilisås, dvs ganska utspädd styrka och så behövde jag ett recept på en rökig bbq-sås. Tomaterna verkade bara räcka till en men som tur var verkar den här kombinera båda världarna tillräckligt bra. Mina modifikationer för att sänka fodmapsvärden (ibs-grejer) är att ersätta löken helt med lite torkad ramslök och minska ner paprikan ordentligt.
Rökig Chilisås
3 x halvlitersburkar
Förberedelsetid: 1 timme
Tillagningstid: 3 timmar
Total tid: 4 timmar
Portioner: 3 x 500 ml
Källa: https://www.healthycanning.com/smokey-chili-sauce
Ingredienser
- 4,5 kg tomater
- 600 g lök (grovt hackad), kan ersättas med 2 tsk torkad ramslök
- 900 g paprika (urkärnade, skurna i grova bitar)
- 125 g socker
- 2 matskedar salt utan jod
- 2 matskedar kanel
- 750 ml äppelcidervinäger (5% syra eller högre)
- 1 ½ tesked chilipulver (Valfritt, chipotle ger en trevlig rökig smak.)
- Några droppar liquid smoke (Valfritt, efter smak)
Instruktioner
Tvätta tomaterna, skala dem och skär upp dem i stora bitar.
Kombinera alla ingredienser uppifrån tomaterna och ner till och med saltet, i en stor kastrull.
Vispa ut kanelen i äppelcidervinägern och tillsätt sedan till kastrullen.
Tillsätt de återstående ingredienserna.
Koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i cirka 3 timmar, rör om då och då.
Fyll varmt i 250 ml-burkar eller 500 ml-burkar.
Lämna 1 cm utrymme för locket oavsett glasstorlek. Lägg till ytterligare om du använder weck-burkar.
Peta bort eventuella luftbubblor.
Torka kanten på glasen.
Sätt på locken.
Koka i vattenbad eller ångkonservera.
Bearbeta i 15 minuter oavsett glasstorlek (max 500 ml); öka tiden om det behövs för din höjd över havet.
God redan från start men blir som bäst efter en månad på burk.