Zucchinirecept med vattenbad

Här diskuterar vi allt som rör vattenbadskonservering


eira
Inlägg: 54
Blev medlem: 18 aug 2023, 08:59

Nu när det spruttar fram sommarsquash överallt kan det vara kul att samla lite favoritrecept. Börjar med min absoluta favorit (och den enda jag hittills testat ;)

Kryddig Zucchinirelish (Bostonsquash)
Källa: https://www.healthycanning.com/zippy-zucchini-relish
Receptet har testats av Bernardin och återfinns i olika versioner både hos Canadian living och Healthy canning.

Antal: 6 x 500 ml
Förberedelsetid: 1 timme
Tillagningstid: 1 timme
Total tid: 2 timmar

Burkstorlekar: 250 ml eller 500 ml
Bearbetningsmetod: Antingen vattenbad eller ångkonservering
Headspace (utrymme mellan burkens lock och innehållet): 2 cm
Bearbetningstid: 10 minuter för 250 ml; 15 minuter för 500 ml

  • 2 kg zucchini (riven, motsvarar ca 12 dl. Mittbiten av stora zucchinis kan vara kärnig och svampig. Skär bort detta innan du använder dem)
  • 600 g lök (hackad, motsvarar ca 4 dl, mätt efter skalning och hackning, cirka 4 till 5 medelstora lökar)
  • 300 g röd paprika (hackad, motsvarar ca 2 dl, mätt efter urkärning och hackning, 2 stora)
  • 150 g grön paprika (hackad, motsvarar ca 1 dl, mätt efter urkärning och hackning, 1 stor)
  • 1 chili (hackad, stor, med frön)
  • 125 g salt
  • 500 g socker
  • 625 ml vitvinsvinäger (5% syra eller högre)

Kryddor

  • 1 matsked muskot (malen)
  • 1 matsked gurkmeja
  • 1 kanelstång (10 cm, valfritt)
  • 4 matskedar riven pepparrot (konserverad i vinäger), ½ tsk torkad ingefära eller ½ - 1 tsk torkade chiliflingor

Kryddalternativ för bostonsquash:
½ tsk vitpeppar
3½ tsk senapsfrön

Alternativ för mer IBS-vänlig variant:
Ersätt löken med 1-2 tsk ramslök
Minska ner mängden paprika

  1. Lägg de förberedda grönsakerna i en stor skål. Strö över saltet och blanda försiktigt.
  2. Låt stå i kylskåp i 12 timmar.Häll upp i durkslag och låt rinna av.
  3. Lägg grönsakerna i en stor gryta, cirka 8 liter stor.
  4. Tillsätt alla återstående ingredienser utom pepparroten.
  5. Rör om väl, koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda i 50 minuter, eller tills det tjocknar.
  6. Ta bort kanelstången och rör i pepparroten.
  7. Fyll varma burkar.
  8. Lämna 2 cm utrymme upp till locket.
  9. Lufta ur eventuella luftbubblor och justera utrymmet upp till locket.
  10. Torka av kanten på glasen.
  11. Sätt på locken.
  12. Bearbeta antingen i vattenbad eller ånga.
  13. Bearbeta i 10 minuter för 250 ml-burkar; 15 minuter för 500 ml-burkar. Öka tiden om det behövs för din höjd över havet.
  14. Bäst efter minst en månad i burk, god redan dagen efter
Användarens profilbild
Jocke
Inlägg: 119
Blev medlem: 20 feb 2023, 22:08
Ort: Delsbo
Kontakt:

Underbart, stort tack! Bra med IBS-variant också. :) Sånt där tänker man inte på när man inte själv är drabbad.

eira
Inlägg: 54
Blev medlem: 18 aug 2023, 08:59

Jocke skrev: 02 sep 2023, 11:41

Underbart, stort tack! Bra med IBS-variant också. :) Sånt där tänker man inte på när man inte själv är drabbad.

Visserligen inte, men omgivningen riskerar att bli påmind om man följer fodmapslåg kost och inte sköter sig :lol:

Användarens profilbild
Heli
Inlägg: 43
Blev medlem: 26 feb 2023, 13:24
Ort: Delsbo

Låter riktigt gott, tack för att du delar med dig! Det vill jag gärna testa, om inte annat så till nästa höst.

Skriv svar