Hej,
Tänkte börja med konservering och fortsätta en annan hobby där 15 psi är viktigt att uppnå. I båda fallen är ju utrustningen tröskeln att ta sig över.
Jag undrar om någon har koll på det här märket:
https://www.pressurecanning.de/en/produ ... apelplatte
De rekommendationer som finns här och på andra sidor är från usa men är det här ett ok europeiskt alternativ?
Tack för er tid
CanMate Presspan
Hej!
Kul med ett till alternativ. Det där är samma apparat som Gjordnära säljer (den tillverkas i Kina och går att som återförsäljare beställa genom exempelvis Alibaba). Intressant dock att denna återförsäljare lyckats få tag på den med en vikt på 15 PSI också. Gjordnära kunde nämligen inte ordna det, åtminstone inte med CE-märkning.
Det ska nog i alla fall inte vara några problem med den där grytan. Alla specifikationer är okej för att köra tryckkonservering enligt USDAs metoder, och själva grytan ser identisk ut med Gjordnäras, som ju också är okej. Jag kan dock inte svara på om pressurecanning.de är en seriös sida eller inte.
Nyfiken förresten på vad det är för annan hobby du vill ha 15 PSI för, om du vill berätta.
Jocke skrev: ↑27 maj 2025, 19:24Hej!
Kul med ett till alternativ. Det där är samma apparat som Gjordnära säljer (den tillverkas i Kina och går att som återförsäljare beställa genom exempelvis Alibaba). Intressant dock att denna återförsäljare lyckats få tag på den med en vikt på 15 PSI också. Gjordnära kunde nämligen inte ordna det, åtminstone inte med CE-märkning.
Det ska nog i alla fall inte vara några problem med den där grytan. Alla specifikationer är okej för att köra tryckkonservering enligt USDAs metoder, och själva grytan ser identisk ut med Gjordnäras, som ju också är okej. Jag kan dock inte svara på om pressurecanning.de är en seriös sida eller inte.
Nyfiken förresten på vad det är för annan hobby du vill ha 15 PSI för, om du vill berätta.
Tack för ditt utförliga svar!
Ok! Undrar om de lyckats få CE-märkning, men eftersom de verkar vara baserade i Europa så borde de ju fått den.
Jag är ju väldigt varsam när det kommer till att köpa saker på nätet, speciellt när det kommer från utlandet. Men pressure canning känns väldigt nischat att försöka luras på, iaf i Europa. Jag får gräva lite och om jag hittar något udda så skriver jag här.
Och den hobby som behöver 15 psi kanske inte är helt uppenbart; svampodling!
Det behövs riktig hög temp för att döda alla andra mikrober och mögelsporer som annars kan börja växa istället den svampen man faktiskt vill ha. Nördigt, men kul!
Håller själv på att kika på just mykologi och funderade på en tryckkokare a la gjordnära. 10 psi ska visst räcka även där men är väl bäst att va på säkra sidan.
En sak jag noterade med gjordnära vs CanMate är att vikterna på aparaterna (4.3 vs 6.3 kg) är olika så antingen har nån fel eller så är det inte nödvändigtvis samma aparat. Ska också gräva lite och se vad jag kan hitta.
Oj, snyggt researchat! Kan såklart vara att de mätt olika, typ att ena väger bara grytan medan den andra väger med alla tillbehör eller till och med kartong eller liknande. Eller så är det inte riktigt samma gryta... Men lite skumt är det i så fall, för de ser verkligen identiska ut.
Riktigt spännande! Ja, återkom väldigt gärna! Jag känner en som har en gjordnäragryta, så jag kan alltid kontrollväga olika delar av den senare så kan vi jämföra. Ta gärna lite detaljbilder på din också!
Nu var det ju inte jag som erbjöd mig att posta bilder av kastrullen, men jag råkar ha en ”CanMate” här så varför inte?
När det kommer till locket på CanMate så är det, efter vad jag kan se, snarlikt om inte identiskt till Gjordnäras:
Och på undersida (insidan?):
Verkar även ha samma sprint som håller locket på plats:
Hur är det då med vikten? CanMate har två olika vikter som de skriver på hemsidan. Så skulle man då bara kunna köpa en 15psi vikt och sätta på Gjordnäras lock? Nej. Icke. Nope. Eller på flamländska ”Nee”.
För att säkert komma upp till 15 psi med CanMate så måste man även byta ventil i locket. Vilket man gör genom att plocka bort skyddet över ventilhålet och skruvar lös ventilen:
Här är vikterna och ventilen, monterad ur locket:
Skillnaden mellan ventilerna är att den för 15 psi är hålet lite snävare. Kunde man kanske ha gissat.
Vet inte vad som skulle hända ifall man hade 10 psi vikten på 15 psi ventilen. Eftersom det inte är rekommenderat i CanMate-manualen så kommer jag inte heller testa det.
En bild på kastrullen ovanifrån också:
Jag har inte testat den ännu, bara för vattenbadskonservering pga nå så sjukt mycket rabarber. Men om jag märker något anmärkningsvärt så återkommer ja såklart.