Rabarberpajfyllning med Clearjel
Grönsaker Vattenbadskonservering

Rabarberpajfyllning med Clearjel

Här kommer ett rabarberrecept som är så krämigt att det smäller om det. Vi hade i princip kunnat kalla det för konserverad rabarberkräm. Men det är faktiskt ett recept på konserverad rabarberpajfyllning med Clearjel! Amerikanarna gillar ju tjocka, fasta och kladdiga pajfyllningar, och rabarbern är inget undantag. Du kan såklart äta det här som kräm om du vill (en väldigt söt sådan).

Kladdet får du till genom att använda Clearjel. Clearjel är en speciell stärkelse som du kan köpa på vår systersajt Konservbutik (reklam för egen verksamhet), men det går bra att konservera rabarber utan det också. Då kanske du dock vill titta på det här receptet på rabarberkompott istället. Även det kan du använda i en paj, men i så fall en tunnare svensk paj.

Ursprungsreceptet är egentligen ett recept på persikopajfyllning från USDA som sedan Washington State University Extension Service anger går att använda för rabarberpaj också. Det går också att hitta receptet på Healthy Canning.

Notera att receptet innehåller en hel del citronjuice. Det finns ingen som helst säkerhetsmässig anledning att ha detta till rabarberpajfyllning med Clearjel. Rabarber i sig är mycket surt (ett pH på omkring 3,1) och ingen annan ingrediens i receptet har någon påverkan på pH-värdet. Däremot har viskositeten påverkan på hur lång tid det tar att koka in receptet korrekt. Vill du skippa citronjuicen går det alltså jättebra, men ersätt i så fall citronjuicen med vatten eller varför inte någon annan juice. På så vis blir fyllningen så tjock som receptet är tänkt att vara.

Rabarberpajfyllning med Clearjel

Metod Vattenbadskonservering
Portioner 4 500 ml-burkar
Inkokningstid 30 min
Luftspalt 3 cm (1-¼”)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

  • 1 kg rabarber hackade i bitar om cirka 3 cm
  • 500 g socker
  • 60 g Clearjel frivilligt, men rekommenderat för detta recept – minska mängd om så önskas
  • 350 ml vatten
  • 8 msk citronjuice frivilligt – färsk eller från flaska
  • 8 droppar röd karamellfärg frivilligt

Instruktioner
 

  • Skölj och hacka upp rabarbern i omkring 3 centimeter stora bitar. Släng bladen i komposten och ät dem inte.
  • Lägg rabarberbitarna i en stor gryta och blanda i socker. Låt stå i cirka 15–30 minuter. Sockret kommer då börja dra juicen ur rabarbern.
  • Blanda vatten och Clearjel i en stor gryta. Blanda även i karamellfärg om du önskar använda det.
  • Hetta upp grytan med rabarbern försiktigt. Rabarbern ska bli het, men inte mer.
  • Hetta upp grytan med vätska och Clearjel.
  • När det börjar bli hett kommer det börja tjockna snabbt. Häll i citronjuicen och rör om noga för att inte den tjocka vätskan ska bränna fast. Rör om i någon minut.
  • Häll över rabarbern till grytan med den förtjockade vätskan. Rör om, men försiktigt så att inte rabarbern blir till mos.
  • När det har puttrat i någon minut eller tre kan du börja fylla burkar på max 1 liter.
  • Lämna en luftspalt på cirka 3 centimeter (en dryg inch; 1-¼ ") eller lite mer. Stick i en kniv i burkarna och gör ditt bästa för att få bort alla luftbubblor. Detta för att förtjockningen väldigt lätt orsakar att det svämmar över i burkarna vid minsta luftbubbla.
  • När du har tagit bort luftbubblor kan det hända att luftspalten har sjunkit en del. Fyll i så fall på mer fyllning så att du återigen har omkring 3 centimeter (eller något mer om du vill) i luftspalt.
  • Torka av burkarnas kant, sätt på lock och ställ ner burkarna i kokande vattenbad eller en ångkonserveringsapparat.
  • Koka i 30 minuter, oavsett storlek på burk. Anpassa tiden om du bor på hög höjd; se anteckningarna nedan.

Anteckning

Öka tiden enligt denna tabell om du bor högre upp än 305 meter över havet.

Läs om hur du vattenbadskonserverar här.

Läs om luftspaltens betydelse här.

Lite om Clearjel

Det här receptet innehåller ingrediensen Clearjel. Det är en modifierad majsstärkelse som det här receptet är framtaget för att använda. Du kan inte byta ut det mot något annat och fortfarande vara säker på att inkokningstiden stämmer. Det är inte heller säkert att det blir särskilt bra kvalitet. Däremot går det jättebra att använda mindre mängd än angivet, eller bara skippa Clearjel helt. Det går såklart att tillsätta valfri stärkelse i samband med att burken har öppnats.

Om du vill använda Clearjel går det att hitta på vår systersajt Konservbutik (reklam för egen verksamhet).

Läs mer om Clearjel här!

Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.