Konserverad pulled chicken
Tryckkonservering

Konserverad pulled chicken (dragen kyckling)

Den här burken med ”dragen kyckling”, det vill säga konserverad pulled chicken, är ett fantastiskt alternativ till konserveringsreceptet på pulled pork från Ball. I sin riktigt söta och goda hemgjorda BBQ-sås räddar denna konservburk vilken fredag som helst. Perfekt i en wrap, hamburgare eller bara precis som det är till pommes, ris eller en god sallad.

Här hemma på vår lilla tomt har vi en flock med glada höns som ger oss ägg större delen av året. Då och då fyller vi på med nya kycklingar, och något man då måste förhålla sig till är ju att ta hand om alla tuppar som ibland ”blir över”. Således står vi ibland där med en del tuppkött som behöver tas om hand.

Något vi däremot inte har är egna grisar. Samtidigt är konserverad pulled pork i BBQ-sås ett av våra favoritrecept här på bloggen. Men eftersom kyckling (utan ben) har samma inkokningstid som rött kött är de olika kötten helt utbytbara mellan varandra. En auktoritär källa för det här påståendet hittar du här om du är skeptisk, vilket du bör vara. Med andra ord är det inga som helst problem att konservera pulled chicken istället för pulled pork!

Ungtupp som gammal veteranhöna, den här burken med konserverad pulled chicken blir kanon oavsett eftersom köttet ändå blir så pass välkokt. Det här är alltså ett perfekt sätt att ta tillvara på äldre fåglar som levt ett långt och fint liv.

Själva receptet då? Det är identiskt med det ordinarie pulled pork-receptet från Ball förutom att fläsk ersätts med fjäderfäkött. Men för enkelhets skull kommer det med den lilla justeringen här!

Konserverad pulled chicken i BBQ-sås

Metod Tryckkonservering
Portioner 6 500 ml-burkar
Inkokningstid 75 min (500 ml), 90 min (1 L)
Luftspalt 2,5–3 cm (1″)
Skriv ut receptet

Ingredienser
  

Sås

  • 200 g gul lök tärnad
  • 3 st vitlöksklyftor finhackade
  • 3,5 dl ketchup
  • 1 dl brunt socker lite drygt, konverteringen från cups ger 1,183 dl
  • 0,5 dl äppelcidervinäger lite drygt, konverteringen från cups ger 0,591 dl
  • 2 msk worcestershiresås
  • 2 msk senap gärna grov och mörk
  • 2 msk honung

Kött

  • 2,25 kg hönskött utan ben – höna, tupp eller kyckling spelar ingen roll

Instruktioner
 

  • Ta fram och förbered alla ingredienser i listan. Köttet ska tärnas grovt; tänk 4–5 cm ungefär. Senor och andra sega delar kommer mjukna under konserveringen och det är alltså inga problem att använda lår och andra seniga delar.
  • Häll i alla ingredienser i listan för sås i en stor kastrull. Rör runt.
  • Häll därefter i köttet och rör runt.
  • Koka upp och låt sjuda i ett par minuter så att allt blir hett.
  • Häll ner i varma burkar och lämna en luftspalt på 3 cm (drygt 1").
  • Det tenderar att bli många och stora luftbubblor. Stick därför ner en kniv i burkarna och rör omkring för att bubbla ur. Luftspalten kommer att sjunka när du gör det, så justera sedan luftspalten så att den återigen är omkring 3 cm.
  • Torka av kanten på burkarna noga (gärna med lite ättika), sätt på lock och ställ ner i tryckkonserveringsapparaten.
  • Använd 10 psi i tryck om du bor 0–305 m.ö.h, eller 15 psi om du bor högre upp än så.
  • Om du bara har burkar på 500 ml kokar du i 75 minuter. Om du däremot har en eller fler burkar på 1 liter kokar du i 90 minuter.
  • Stek väl vid servering för att såsen ska "karamelliseras" lite.

Anteckning

För mer information om varför altitud (din höjd över havet) spelar roll för vilket tryck du ska använda, läs här.
Läs om hur du tryckkonserverar här.
Läs om luftspaltens betydelse här.
Testat receptet? Har du frågor?Kommentera gärna i kommentarsfältet!

Jocke Berg Konservgeek
Jocke

Gillade du inlägget? Stötta oss gärna på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Du kanske också skulle vara intresserad av …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Jag godkänner integritetspolicyn

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.