Vår frys var proppad med fläsk efter en längre tids inköp av kort datum-reor. Dags att konservera! Men vad? Det var slut på färdiga matlådor, så spontant tänkte vi på något såsom Pulled Pork eller Amerikansk grytstek (med fläsk istället för nötkött). Men nu råkar vi ju driva en blogg som kräver lite uppdateringar då och då. Dags för något nytt! Så det fick bli en fläskgryta med gulaschkänsla på.
Ball är väldigt bra på att publicera recept på nötköttsbaserade recept på färdiga rätter, men det är inte lika vanligt att de har fläsk. Därför fick det bli ett egensnickrat recept den här gången. Men går det då? Jodå, och principerna för det kommer vi att gå igenom i en artikel som kommer på bloggen snart. Det kräver dock en del erfarenhet, så är du nybörjare är det bättre att du håller dig till ett färdigt recept.
Efter lite gräv på internet efter inspiration fick det bli en gryta med fläsk, potatis, lök och paprika. Plötsligt stod vi där med i princip en gulasch. Varför inte?! Vi har sedan tidigare en gulaschsoppa publicerad här på bloggen, men den här blir helt enkelt lite tjockare och med mer tugg. Och bra tugg blev det! Vi kan varmt rekommendera den här.
Fläskgryta med gulaschkänsla
Ingredienser
Fasta ingdienser
- 55 g potatis skalad och tärnad
- 25 g lök skalad och hackad
- 30 g paprika tärnad
- 150 g fläsk tärnat
Vätska och kryddor
- 100 ml tomatjuice
- 100 ml vatten kan ersättas med egengjord buljong
- 0,5 st buljongtärningar behövs inte om du använder buljong istället för vatten.
- 0,5 msk paprikapulver
- 0,5 tsk kummin brödkummin, mald
- 0,25 tsk cayennepeppar pulver
- 0,5 tsk svartpeppar mald
- 0,5 tsk salt
Instruktioner
- Skär upp fläsk i lagom stora bitar: cirka 3 cm är lämpligt. Förstek gärna fläsket en kort stund i en stekpanna så det får lite god stekyta.
- Fördela ut fläskbitarna i burkar, omkring 150 gram per halvlitersburk eller det dubbla för enlitersburkar.
- Skala och tärna potatisen. Fördela ut i burkar, omkring 55 gram per halvlitersburk eller det dubbla för enlitersburkar.
- Skala och hacka löken. Fördela ut i burkar, omkring 25 gram per halvlitersburk eller det dubbla för enlitersburkar.
- Tärna paprikan. Fördela ut i burkar, omkring 30 gram per halvlitersburk eller det dubbla för enlitersburkar. Du bör nu ha en luftspalt på ungefär 2,5–3 cm (1"). Är luftspalten för stor eller för liten kan du fördela om råvarorna lite tills luftspalten stämmer i alla burkar.
- Ta en stor gryta och häll i tomatjuice och vatten (eller egen buljong om du har det). Koka upp.
- Smula ner buljongtärningar och kryddor. Rör om.
- Fördela ut vätskan i burkarna. Lämna en luftspalt på 2,5–3 cm (1").
- Stick en kniv i burkarna för att ta bort luftbubblor. Om luftspalten sjunker bör du justera upp den igen med mer vätska.
- Torka av locket på burkarna, sätt på lock och ställ ner i din tryckkonserveringsapparat.
- Konservera i 10 PSI i tryck om du bor under 305 meter över havet, eller 15 PSI om du bor högre upp än så. Konservera i 75 minuter om du bara har burkar på 500 ml, eller 90 minuter om du har en eller flera burkar på 1 liter.