Vad har du vattenbadskonserverat idag?

Här diskuterar vi allt som rör vattenbadskonservering


Användarens profilbild
Heli
Inlägg: 37
Blev medlem: 26 feb 2023, 13:24
Ort: Delsbo

Som frågan lyder: Vad har du vattenbadskonserverat idag (eller i veckan)?

Det senaste vi vattenbadskonserverade här hemma var lingonsaft (från frysta bär) med saftmaja, och vi tyckte båda att det blev otroligt gott. Tidigare har vi mest gjort lingonsylt av alla lingon vi plockar, men nästa säsong blir det garanterat lingonsaft igen!

Användarens profilbild
Jocke
Inlägg: 66
Blev medlem: 20 feb 2023, 22:08
Ort: Delsbo
Kontakt:

Vi har faktiskt konserverat äppelmust idag. Vi har alltid pastöriserat den förr i sådär runt 80 grader, men det kommer med några nackdelar. Dels är det ganska meckigt att pastörisera i en exakt temperatur i en viss tid, dels är det klokast att förvara svalt i jordkällare när man pastöriserar, men framför allt är det alltid några flaskor som börjar mögla. Det kan vara typ 3 av 20 enlitersflaskor eller så, så inte jättefarligt kanske, men ändå.

Att konservera äppelmusten förstör såklart fler vitaminer jämfört med att pastörisera, men vi tänkte testa i år för att se om vi vill göra den kompromissen framöver också. Det är ju ändå rätt skönt att få i princip garanterat mögelfri must och en must som kan stå i rumstemperatur.

Vi tänkte väl skriva lite om det här i ett framtida blogginlägg tänker jag.

eira
Inlägg: 40
Blev medlem: 18 aug 2023, 08:59

Smörgåsgurka och hjortronsylt var senaste påhitten. Hade hoppats på att vara igång med tomatsås men skörden har gått åt skogen så får testa lite annat ett tag.

Användarens profilbild
Jocke
Inlägg: 66
Blev medlem: 20 feb 2023, 22:08
Ort: Delsbo
Kontakt:

eira skrev: 18 aug 2023, 09:13

Smörgåsgurka och hjortronsylt var senaste påhitten. Hade hoppats på att vara igång med tomatsås men skörden har gått åt skogen så får testa lite annat ett tag.

Kul! Hjortronsylt har vi gjort många år, men förra året blev det så pass mycket att vi har kvar än, så det blev inget i år.

Vår tomatskörd går ganska långsamt den med, så vi har inte fått ihop tillräckligt för att göra något vettigt än. Vilken/vilka tomatsås(er) brukar du göra?

eira
Inlägg: 40
Blev medlem: 18 aug 2023, 08:59

Jocke skrev: 18 aug 2023, 10:28

Vilken/vilka tomatsås(er) brukar du göra?

Har bara testat en pizzasås tidigare och lagt allt annat i frysen så hade hoppats på att kunna testa igenom lite olika recept. Får nog köpa lite på torgmarknaden idag så blir det åtminstone närodlad sås.

Idag blir det nog att testa en godkänd variant av bostonsquash

Användarens profilbild
Heli
Inlägg: 37
Blev medlem: 26 feb 2023, 13:24
Ort: Delsbo

eira skrev: 19 aug 2023, 08:10

Idag blir det nog att testa en godkänd variant av bostonsquash

Spännande, berätta gärna hur det blev sen! Vi tänkte prova en "pico de gallo" salsasås idag, den verkar ganska smidig att göra. Skönt att slippa skala tomaterna.

Petra
Inlägg: 2
Blev medlem: 27 aug 2023, 17:18

Gjort min allra första konservering i helgen. Det blev plommonmarmelad. Skulle varit sylt men jag lät det kika längre för vi äter mer marmelad än sylt. Verkar ha gått finfint.

Ska ge mig på blåbärssaker, äppelmos och gurka sen.

Skulle gärna göra liknande Sara Bäckmos snålröra på ett säkert sätt. I princip är det squash, lök, tomat, vitlök, honung, äppelcidervinäger som långkörare i ugnen och sen mixas. Har någon tips på recept?😃

Användarens profilbild
Jocke
Inlägg: 66
Blev medlem: 20 feb 2023, 22:08
Ort: Delsbo
Kontakt:

Härligt, vad kul!

Hmm, den där snålröran borde såklart kunna gå att få till säkert, men frågan är ju om det finns något recept man kan utgå ifrån som passar. Vi får återkomma om vi hittar något. Eller om någon annan här har något tips?!

eira
Inlägg: 40
Blev medlem: 18 aug 2023, 08:59

Heli skrev: 19 aug 2023, 09:54
eira skrev: 19 aug 2023, 08:10

Idag blir det nog att testa en godkänd variant av bostonsquash

Spännande, berätta gärna hur det blev sen! Vi tänkte prova en "pico de gallo" salsasås idag, den verkar ganska smidig att göra. Skönt att slippa skala tomaterna.

Den blev hur bra som helst! Utgick från https://www.healthycanning.com/zippy-zucchini-relish
Tog bort lök och ersatte torra kryddorna med senapsfrön och vitpeppar. Kommer att behöva göra lite mesig chilisås (typ heinz) för att få ihop vinterns hamburgerdressing (bostonsquash + chilisås + majonnäs)

eira
Inlägg: 40
Blev medlem: 18 aug 2023, 08:59

Jocke skrev: 29 aug 2023, 08:29

Härligt, vad kul!

Hmm, den där snålröran borde såklart kunna gå att få till säkert, men frågan är ju om det finns något recept man kan utgå ifrån som passar. Vi får återkomma om vi hittar något. Eller om någon annan här har något tips?!

En grund är väl https://nchfp.uga.edu/how/can_03/tomato ... chini.html
Men ingen ugn och inget vattenbad. Svårt att hitta recept med squash.

Skriv svar